Energyworx verwerkt big data uit de slimme meter

December 18th, 2015 by

In 2020 zullen er 8 miljoen smart meters in Nederland draaien, en wereldwijd zo’n 800 miljoen. Een gigantische hoeveelheid data is het gevolg. Vooral wanneer de meters real time worden uitgelezen in plaats van een paar keer per jaar.

De IT-systemen van de meeste utilities zijn niet berekend op deze data-tsunami. Dat is de stellige overtuiging van Edwin Poot van Energyworx. Poot: “Het zijn systemen van tien of twintig jaar oud toen ze nog niet bezig waren met smart meters. Probeer maar eens van een miljoen klanten tegelijk en realtime data uit hun smart meters op te halen en te analyseren, dat is een enorme klus.”

Tijdseriedata
Om dit probleem op te lossen ontwikkelde Poot op zijn zolderkamer een algoritme waarbij de zogeheten tijdseriedata anders wordt opgeslagen dan de relationele data. Tijdseriedata betreft de waardes die uit een meter komen, relationele data de gegevens van een klant. Door dit te scheiden en later weer te correleren kunnen zeer omvangrijke queries toch snel worden uitgevoerd, aldus Poot.

Het algoritme bouwde hij vervolgens uit tot een product voor netbeheerders, energiebedrijven, grote gebruikers (denk aan Schiphol en Shell), overheden en consultancy-bedrijven. Het pakket kwam onder de naam EnergyWorx in 2012 op de markt. Ruim twee jaar na de oprichting werken er 20 man bij het bedrijf.

Met het platform van EnergyWorx kan data verzameld worden en vervolgens gevalideerd en gestructureerd. Daarbovenop kunnen applicaties ontwikkeld worden voor specifieke toepassingen, zoals verbruiksstatistieken voor klanten, benchmarks, energiemanagement, forecasts etcetera. Denk ook aan toepassingen die voorspellen of een consument gaat switchen.

Legacy
Kenmerkend voor de legacy-systemen van grote energiebedrijven is dat ze altijd draaien op serverparken in eigen beheer. Opschalen betekent dan ook vaak extra machines plaatsen en beheren. Poot wilde daar vanaf en besloot daarom zijn product in de cloud te plaatsen. Ander voordeel daarvan is ook dat nieuwe releases in een keer uitgerold kunnen worden.

Na een vergelijkend warenonderzoek kwam Google Cloud Services als beste uit de bus. Poot: “We willen zelf absoluut niets met hardware en serversoftware te maken hebben, en ons puur richten op de applicatie. Met een cloudoplossing kan dat, hoewel je dan ook met de beperkingen van het platform te maken hebt. Niet alles wat je zou willen is mogelijk, dus daar moesten we ons wel aan aanpassen.”

Privacy
Een van top 5 zorgen van CIO’s bij energiebedrijven is privacy. Poot is zich daarvan bewust en zegt met bij het ontwerp van zijn platform daar terdege rekening te hebben gehouden. Poot: “We hebben bijvoorbeeld de uitspraken van het College Bescherming Persoonsgegevens over het medisch dossier bestudeerd omdat dit een vergelijkbare problematiek is. We werken met pseudonimisering. Als de gebruiker inlogt op ons platform krijgt hij via een unieke sleutel de juiste data te zien. Hij kan zelf toestemming geven aan de energieleverancier om zijn data in te zien.”

Pay per use
Energyworx betaalt Google naar rato van het gebruik. Dit pay-per-use-principe hanteert het bedrijf daarom ook richting haar klanten. Daarbij draait het om het aantal zogeheten Data Delivery Points: bronnen van unieke tijdseriereeksen. In je meterkast zitten er doorgaans bijvoorbeeld drie: de gas-, elektriciteits- en teruglever meter.

Volgens Poot worden er nu via het platform van Energyworx gegevens uit 150.000 meters (500.000 Data Delivery Points) verwerkt en geanalyseerd. Doel voor dit jaar is om 1.000.000 DDP’s uit te lezen.

Lees het volledige artikel op de Energie Business website